Vitathatatlan vonalak

Vienna University Library and Learning Center (Bécs, Ausztria)

Oly sok vita után végül anyagi gondok vetettek véget egy hat éve szőtt álomnak: Zaha Hadid Szervita térre szánt irodaház terve kudarcba fulladt. Míg Budapest búcsúzhatott az ikonikus épülettől, addig szomszédaink megvalósították a sztárépítész vízióit. Pozsony nagyszabású Culenova New City Center együttese még várat magára, ám a Bécsi Közgazdasági Egyetem a napokban jelentette be az új kampusz könyvtárának, a Vienna University Library and Learning Centre elkészültét.

Bécs kortárs építészet iránti fogékonysága ismert. Több nemzetközi névvel egyetemben maga az iraki származású tervezőnő is dolgozott itt korábban. A kampusz szintén kortárs építészeti aranybánya lesz, amelyben az egyetemváros központi, sziklaszirtként emelkedő könyvtárának pályázatát a Zaha Hadid Architects még 2008-ban nyerte meg.

A csak LLC-nek becézett projekt tehát immáron öt éve téma, és nem kerülték el olykor a negatívabb kritikák sem. A vádak leginkább az épület megnyerő, ám mostanra a tervező által sokat ismételt vonalvezetésen alapultak. Valóban, a munkák stílusa összetéveszthetetlen, de ki tudná egy kaptafára venni az iroda Guangzhou Operaházát a nemrég átadott Eli and Edythe Broad Art Museum látványával? Az eredmény mindig unikális, most sincs ez másként.

A centrum fenséges koronázó tagként működik a világhírű kortárs irodákat, mint a CRABstudio Architects-et Peter Cookkal, a BUSarchitekturt, vagy az Atelier Hitoshi Abe-t felsorakoztató épületegyüttesben. Szoborként hat és egyértelműen uralja környezetét, mégsem üt el radikálisan tőle, együttes megkomponálásuk jól érvényesül. A homlokzat a tömegek egymásba fonódását idézi, rajta szigorú vonalvezetés találkozik fluid kontúrokkal, mindenféle vizuális konfrontáció nélkül. Az eredmény egy dőltszögű poligonális tömb, hangsúlyos konzolépítménnyel.

Tény, hogy némely karakterrel találkoztunk már az építésznő művei között. A döntött szerkezet például a már említett michigani Eli and Edythe Broad Art Museumra is jellemző, vagy a montpellier-i Pierres Vives épületére. Utóbbi esetében egyúttal a hullámos és lineáris vonalak is szintén követik egymást. A fehér és matt fekete panelek váltakozását a BMW lipcsei irodaházán fedezhetjük fel. Karakteres konzolos elem a MAXXI Museum tetején emelkedik hasonló módon. Új variációkban, hozzáadott új jellegzetességekkel viszont egyedülálló alkotás tud létrejönni, akárcsak jelen esetben.

Szó csak egy esetben érheti ”a ház elejét” – pontosabban a belsejét. Az enteriőr nem kevésbé magas nívójú, inkább a funkcionalitása kérdőjelezhető meg. A későbbiekben látni fogjuk, hogy az LLC nem a könyvtárak és a tanulmányi központok mai értelemben vett reinterpretációjának hibátlan példája.

Azonban tagadhatatlan a terek játéka által nyújtott dinamikus atmoszféra. Kontúrok, sarkok egymásba fonódása, nyílásformák váltakozása. Folyosók, lépcsők szabálytalan felbukkanása, szintek kiszámíthatatlansága. Számos olyan eszközt bevet, melyek a dekonstruktív tér vizuális teljességét nyújtja számunkra. Reflektál arra, hogy a tanulás szentélye nem lehet unalmas hely, így megmozgatja a szemet és az agyat. A helyiségek nem konvencionális egymásutániságával a felfedezés izgalmát is nyújtja. A radikális színredukció egy irodaházhoz jobban illene. A fekete panelek belül eltűnnek, pedig a többi kortárs példát felidézve – ilyen a mindössze három színnel variáló szingapúri Bishan Könyvtár – látjuk, hogy a változatos textúra igenis sikerformula a könyvtárépítészetben. Az LLC-t csak a padlón, illetve a központi lépcsőzetes elrendezésű tér párnáin oldja fel élénk szín. Ehhez hasonló közösségi teret az idén átadott finn Seinäjoki Városi Könyvtár prezentált hasonló módon. Annak tervezője viszont több komfortérzetet adó elemet adott környezetéhez, amely a bécsi könyvtárból hiányzik.

A tanulóterek asztalai egybefüggőek és a székek némiképp sűrűn, monoton módon helyezkednek el. Ez az egyén atmoszférájára, kényelmes munkájára jelenthet veszélyt. A terem világos bútorai és a hatalmas ablaknyílások a gyönyörű kilátással összbenyomásában mindezt kompenzálhatják.

Az intézményben helyet kaptak még osztály- és előadótermek, irodák, egy étterem, valamint egy könyvesbolt. E multifunkcionalitás méltó aktív közösségi központtá emeli a tömböt az egyetemváros szívében. Bécs újabb kortárs épületegyüttesének éke így az egyetemi kollektív ismeretszerzést jelképezi. A kampusz központjára tekintve, szemünket a homlokzat markáns vonalai vezetik, s azok a stiláris vonalak, melyeket a tervezőiroda képvisel. Láthatjuk, hogy az LLC építészeti minősége teljességgel vitathatatlan.

 

Vienna University Library and Learning Center(Bécs, Ausztria)
Tervező: Zaha Hadid Architects, Hamburg

Építés éve: 2008-2013
Projekt: University of Economics and Business, Bécs

Facebook-hozzászólások