Visszatért a régi fény

A torinói Palazzo Valperga Galleani újjászületése

Múlt és jelen konfrontációja mindig is téma volt Olaszországban, ahol az elmúlt idők maradványai gyakran megálljt parancsolnak egy-egy új beruházás teljes körű kivitelezésének. Torinóban viszont régi és új szólamok magukkal ragadó egyetértésben képesek viszonyulni egymáshoz. A város a kortárs designkultúra egyik nagyszínpada, mégis büszkén őrzi barokk fénykorának eleganciáját. E kettősség mintaértékű projektje a Number 6, mely során olyasvalami jött létre, amire itthon is többször vágyunk: kortárs renováció a régi értékek sértetlenségével.

A közeljövőben a velencei Fondaco dei Tedeschi palota alakul át üzletté az OMA projektjében, míg a szintén velencei Palazzo Grassi kulturális intézményének felújítását Tadao Ando japán építész impulzív terei koronázták meg nemrég. A torinói Palazzo Valperga Galleani újjáéledésével viszont az említettekkel ellentétben egy szűkebb közösség befogadására hivatott intim atmoszféra jön létre, funkcióját tekintve ugyanis lakásegyüttesről van szó. Az elhagyatott 17. századi épületet a Building Engineering olasz designcsapata újította fel – számunkra hihetetlen módon –, mielőtt még méltatlanul elhanyagolt állapotba került volna.

A tervezési koncepció a helyi műemlékvédelmi hatóságokkal teljes összhangban jött létre. Elsődleges célként az eredeti épületelemek maradéktalan helyreállítására törekedtek, restaurálták a földszint és a lépcsőház barokk részleteit, freskóit. Ennek a szigorúan vett rekonstrukciónak legkövetendőbb példája a faszádizmusnak ellentmondó alaprajzi rendhez való hűség. A védett részletek konzerválása után következhetett a kortárs arculat kialakítása: harminchat luxuslakás létesült az architektúra gyökeres megváltoztatása nélkül. Az épület jelentése módosult csupán. Megreformálása régi és új ellentmondásos kettősségén alapul, mely unikális építészeti minőséget eredményez, főszerepben a fénnyel.

A nemes arányú homlokzat a palota eredeti pompáját tükrözi. Feltűnő újítás csak a kapun belépve fogadja a szemlélődőt. Itt a belső udvar geometrikus mintázatú kövezetétől a gangszerkezet növényzetéig LED-égők keltenek misztikus fényhatást. Az összképet egy térben „lebegő” fa teszi egészen képzeletbeli látvánnyá. Ez a színtónusát változtató installáció a palota fényeivel együtt szimbolikus jelentést hordoz. Saját múltjára reflektál, s az életre, mely újra beköltözött falai közé. A központi számítógép által irányított színkavalkád az épület pulzáló „vérkeringését” imitálja. Az eredeti barokk tetőkert koncepciójához progresszív módon illeszkedik a kortárs kialakítás. A növényzet megkoronázza az épület szintjeit horizontálisan, valamint romantikus látványával lekúszva a falakon vertikálisan is.

A torinói Palazzo Valperga Galleani esetében a társasház valódi reinterpretációjáról beszélhetünk. Az épület saját világot teremt, ahonnan a város kívül reked, atmoszférája pedig a hazaérkezés örömét hangsúlyozza. Az elegáns és sokszínű udvar társasági összejövetelek színhelyéül is szolgálhat, megteremtve az aktív és összetartó lakóközösség kialakulásának lehetőségét. A lakások belső világát modern elegancia és tiszta átláthatóság jellemzi. Az alaprajzi nyitottság monumentalizálja a tereket. Ennek legkarakteresebb eszközei az üveg alapú térelhatároló szerkezetek, melyek a természetes fény szabad áramlását szintén elősegítik. A letisztult, visszafogott stílust a beltérben is megjelenő intenzív megvilágítás tónusai törik meg.

Ekképpen az épület minden részére kiterjedő kulisszavilágítás a lakók kollektív üzenetét jeleníti meg: a palota visszanyerte régi fényét, újra sokak otthona lett. Úgy őrizték meg értékeit, hogy közben újat is létrehoztak. Ily módon is lehet viszonyulni egy saját múltjáról mesélő épület átértelmezéséhez. A hagyományőrzéssel és az értékmentéssel párhuzamosan a kortárs vizuális designkultúra kibontakozása is érvényesülhet.

 

 

Projekt: The Number 6 (www.thenumber6.it)

Helyszín: Torino, Olaszország

Design: Building Engineering

Építés ideje: 2013

Facebook-hozzászólások