Aranyrajzszög és Graphifest

Kiállítás és fesztivál, közel két héten át a Design Terminálban

Az idő kellően hideg ahhoz (ez nem is olyan meglepő november 11-én), hogy a Gödör előtt ne (iszogató) fiatalokba botoljunk, mégis „tele a tér”: a hazai tervezőgrafika legnagyobb ünnepére, a Graphifest megnyitójára igyekvő emberekkel; bent plakátok és nézelődök színes sokasága, aztán mikrofonpróba, és Englert Róbert (a Design Terminál ügyvezető igazgatója) megnyitója után Ács Zoltán kreatív igazgató „méltatta az eseményt”. Lényeges megállapítása, hogy a kiállítói tér más értelmezésbe helyezi a plakátokat; itt nem reklámként, hanem alkalmazott művészetként tekintünk rájuk, s bár a hétköznapjainkhoz tartoznak, rácsodálkozhatunk, hogy milyen kiváló alkotások is ezek valójában. 

 

 

Ma este viszont a plakátok mellett, az alkotók kiválóságát is értékelték, hiszen a 10 éves Aranyrajzszög Társaság (ART), és az 5 éves Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) közös szervezéseként létrejött fesztiválon átadásra kerültek a díjak is.

Az Aranyrajzszög Társaság létrejöttekor leginkább az volt a célja, hogy az addig teljesen elszigetelt grafikai stúdiókat közelebb hozza egymáshoz, ezzel is segítve szakmai fejlődésüket és együttműködésüket.  Megalakulásuk után nem sokkal, alapították meg az Aranyrajzszög Díjat, amely elsősorban konkrét megbízások alapján készült munkákat állít ki. Minden évben a benyújtott pályamunkákból, több kategóriában választják ki a legjobbakat, akiknek idén az Aranyzajzszög elismerését Lőrincz Attila és Varga Ferenc adták át.

 

 

A magyar tervezőgrafikáért Díj” kategóriábanCsegezi Tamásnénak, a Magyar Posta filatéliai igazgatójának, „Az év grafikai stúdiója” kategóriában a Café Designnak, „az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért Díjat”Kóthay Gábornak, „a Szuverén Tervezőgrafika Díját”Németh Gyulának, a „Kulturális Díjat”Herbszt Lászlónak, a Csodálatos szemüveg című könyv rajzolójának. Az Életmű Díjat a lengyel származású Ducki Krzysztof kapta, aki 1982-től él Magyarországon, s „az otthonról hozott szellemiségével új színeket vitt a hazai plakátművészetbe, mi több, annak az egyik meghatározó személyiségévé vált”.

 

 

Ezt követően a MATT Liszt Ferenc születése 200. évfordulójának alkalmából kiírt Zene szemeimnek pályázatának nyerteseinek díjazása következett.

„A MATT szakmai díját” Szabó Andrea (Papírhangok) című munkájáért kapta, az egyik  „Különdíjas” Koroknai Kira (Liszt 200), a másik pedig  Serfőző Péter (Liszt zeneművek grafikai vizualizációja) lett.

 (A pályázatra egyébként több mint 190 munka érkezett, 118 alkotótól, amelyek közül 50 munka kerül kiállításra a Graphifest ideje alatt.)

A díjazottak közös képeinek elkészülte után a tér újra a két pályázatra beérkező munkákból nyílt kiállításé -november 20-ig.

Érdekesnek tűnik az eseményhez kapcsolódó Ország, város címmel november 18-án, pénteken, 18:00 órai kezdettel megrendezésre kerülő Design Fórumon két előadás és kerekasztal-beszélgetés, melyen az országimázs és - arculat témakörét vitatják meg a meghívott előadók és vendégek.

További információ: www.facebook.com/graphifest

Graphifest

2011. november 11. – 20.

Design Terminál (Budapest V. kerület Erzsébet tér)

Facebook-hozzászólások