Gran Torino

Történetem autóban mondom el – lehetne mottója Clint Eastwood egyik legfrissebb filmjének, mellyel elsősorban egy lassan végleg eltűnő – a koreai háborút még megjáró –generációnak akar emléket állítani. Persze emellett még megemlékezik a korosztályok közti ellentétről, a tradíciókról, a családról, az elgettósodásról, s persze a különböző kultúrák közti feszültségről. E kérdéskörökre – vagy esetünkben alvázra – épül az alkotás gondolati felépítménye, ami – amerikai film lévén – tucat-alkotást sejtet. Bizonyos mértékig ez a középszerűség jellemző is a Gran Torinóra. Mégis, ahogy a főhős, Walt Kowalski a filmbeli sportautóba a kormányoszlopot, úgy rakta bele a filmbe Eastwood filmes tapasztalatait. De ne becsüljük meg azonnal az autó értékét, nézzük meg a kasznit és ami benne van.

A történet meghajtásáról – igaz egy kicsit köhögve – a rendező alakította Walt gondoskodik. Szikár öregember, aki nem igazán tudja kimutatni érzéseit, bár lehet, hogy nem is akarja, hisz nincs kinek. Feleségét épp a film elején temeti, fiai és unokái pedig nem kimondottan próbálják meg lefaragcsálni a generációk közötti távolságot. Kowalski mégsem nevezhető embergyűlölőnek: ha az élet úgy hozza, képes elfogadni másokat – igaz, csak akkor, ha azok tisztelik a hagyományokat és erőt mutatnak fel. A szomszéd hmong2 fiatalok, Thao és Sue ilyenek. Sőt a kicsit teszetosza félárva fiút, akit csak Thodnak hajlandó szólítani Walt, szárnyai alá veszi és férfit kezd faragni belőle.

 

 

Az autóból a motor a legértékesebb, hisz Eastwood itt foglalkozhatott azzal, amihez igazán ért, a színészkedéssel. Játéka messze kimagasló volt a többi színész mellett, ami rendezői bakinak is tekinthető, hiszen ennél sokkal tehetségesebb színészgárdával is feltölthette volna filmjét. A papnak, valamint Kowalski egész családjának színészjátéka idegesítő.

 

A motor után nézzük meg egy kicsit a karosszériát, a képi világot, ami összességében olyan megnyugtató látványt nyújt, mint Walt számára a stílusos 1972-es Gran Torinója egy jó sör mellett estefelé. Azt a személyességet, ami ebben a jelenetben rejlik, a rendezőnek sikerült a film egészében megtartania. Ez az intimitás teszi ezt a filmet olyan áramvonalassá, hogy jól esik csupán ránézni is. Igaz, amerikai modell lévén van egy-két tervezési hibája. Ilyen az amerikaiak és hmongok családi összejövetelének ábrázolása. Ennek során Eastwood kisiskolás módon állítja szembe a tradíciókat nem tisztelő, már-már kiüresedett észak-amerikai családot a hagyományait tisztelő és összetartó ázsiai családdal. Ezen a téren még egy zoomolás volt igen zavaró. Mikor Walt kölcsönadja a kocsiját Thaonak egy randira, az operatőr – szinte kényszeres – közelít a beszélgető férfi és a fiú arca felé, ami giccsbe folytja az egész jelenetet.

 

 

Ezeket a fényezésen esett karcokat azonban feledtetik a kocsihoz adott extra tartozékok. Az első a szikár öregúr véleménye a világról, melynek saját cinikus stílusában ad hangot. E humor lényegébe Thaot is beavatja, ami a film legszórakoztatóbb perceit eredményezi. A másik plusz a filmben a már korábban említett mottó. A rendező nagyon tudatosan alkalmazza a kocsikat a szereplők jellemzéséhez, ami igencsak szórakoztató.

 

Megvizsgálva Gran Torino alvázát, a motort, a kasznit, s a Clint Eastwood-féle sufni tuningot, elégedettség tölt el. Igaz, az amerikai „old school” modor – melyben a szikárság és az önfeláldozás még játékban van – kicsit már kopottas, de Gran Torinonak ez jól áll, bár talán csak amiatt, mert rendezőjétől valami ilyesmit várunk el. 

 

Értékelés: 7/10

 

1http://en.wikipedia.org/wiki/Gran_torino#1972.E2.80.931976:_The_Gran_Torino

2http://en.wikipedia.org/wiki/Hmong_people

 

Gran Torino

színes feliratos amerikai film, 116 perc, 2008 

 

Rendező: Clint Eastwood 
Forgatókönyvíró: Nick Schenk, Dave Johannson 
Zeneszerző: Kyle Eastwood, Michael Stevens 
Operatőr: Tom Stern 
Producer: Clint Eastwood, Bill Gerber, Robert Lorenz 
Vágó: Joel Cox, Gary Roach 
 

Szereplők:  Clint Eastwood (Walt Kowalski), Bee Vang (Thao Vang Lor), Ahney Her (Sue Lor), Christopher Carley (Janovich atya), Brian Haley (Mitch Kowalski) , Geraldine Hughes (Karen Kowalski), Dreama Walker (Ashley Kowalski), Brian Howe (Steve Kowalski) 

 

 

Képek forrása: www.port.hu

Facebook-hozzászólások