World Stress Photo

Szörnyülködés hangjai, sóhajtások, a vérrel áztatott pad képénél felnevet valaki.
A legjobbnak ítélt sajtófotókat végignézők számára nem ismeretlen az érzelmek és az érzések olyan hullámvasútja, amely hányingerrel indul, részvétbe csap át, szorongássá fajul, áhítattal keveredik, majd könnyed humorban oldódik, és megelégedéssel tölt el végül.
Józan ésszel mindaz, amit e képek megmutatnak, feldolgozhatatlan. A két autista gyermekét nevelő egyedülálló anyát áldást és terhet jelentő mindennapjai kellős közepén sírva látni vagy a tizenkét éves meleg „szexuális munkást”, akit ötéves korában megerőszakoltak, majd hajlamai miatt elkergettek otthonról. élettragédiák pózolnak itt a lencsének.

Kavargó gyomor és kavargó érzések. A World Press Photo szoktatja az embert a kalamitásokhoz. Csak nehogy mindez visszafelé süljön el, és apatikussá tegyen a sok katasztrófa.
Az idei év sajtófotójának Anthony Suau képét választották, aki talán a régi, 1929-es képekre is utalt azzal, hogy fekete-fehér felvételeket készített a gazdasági válságról. De hogy lehet a gazdasági válságot lefotózni? Nyertes képén egy rendőr pisztollyal a kezében hatol be egy Ohio állambeli házba, amelynek tulajdonosát a jelzáloggal terhelt ingatlantól való megválásra ítélték. A többi kép közt nem csak színvilága miatt a legszürkébb. értelmezéséhez éppúgy szükséges magyarázat, mint kiválasztásához is. A zsűri nyilvánvalóan azt az álláspontot képviseli, hogy a magyarázat szükségessége nem hátrány, sőt.
Indoklásuk szerint azért választották a legjobbnak e képet, mert intelligens. Intelligensen ötvözi a háború tematikáját (ezzel a háborúkból ismerős jelenettel) és az új, világméretű probléma jelenlétét: hogy a háború elérkezett otthonainkba. A bírák ugyanis nem titkoltan a háborút választották a World Press Photo 2009 fő témájául. Háború földön, vízen, stb. Mindenhol. Az élettel, egymással, a természettel. Háború és háború.

Dante infernója lángol fel a képeken. De hol a két másik stáció? Az Isteni színjáték eredetileg azért kapta a Commedia címet, mert a rosszal, a keserűséggel kezdődik, de boldogsággal végződik, „happy end”-be torkollik. Megfelelő sorrendben végignézve a World Press Photo képei is komédiává válnak.

öldöklés után kisebb csetepaték jönnek a ringben, majd sportszerű küzdelmek az olimpián. A természet szépségei követik mindezt: a felvételeken a fenség szimbólumává avanzsáló hópárduc, a lenyűgöző elektromos kisülések a Chaitén vulkánból kijövő porfelhő körül – mintha Zeusz felhő-arcából özönlenének villámai. A giccs non plus ultrája már mosolygásra késztet a moldovai és romániai romák házaiban készült enteriőrök láttán.

A képek sorrendje a tavalyi kiállításhoz képest kevésbé tematikus, így a commedia-t kiadó haladási útvonal nem garantált. Viszont kijönni a kiállításról mindenképp feloldozás, mert a kiállítás egyik tanulsága ez: hiába, hogy a közbeszédben „elviselhetetlen magyarországi állapotokról” esik szó, ide születni még mindig legalább lottó négyes találathoz fogható szerencse.

értékelés: 7/10

Millenáris, Fogadó galéria.
2009. szeptember 25. – október 25., naponta 10-20 óráig.
A kiállítás minden hétfőn 20%-os kedvezményes árú belépőjeggyel látogatható.

Facebook-hozzászólások